Att ha rätt ljuskällor i huset är viktigt. Inte bara för att man ska kunna se ordentligt när man uträttar sina dagliga sysslor hemma utan också för att få rätt stämning under middagar, filmkvällar eller andra aktiviteter. Såhär kan man tänka när man ska placera ut hemmets ljuskällor och lampor.

 

När det gäller belysning hemma bör man planera belysningen i tre steg. Det första steget är allmänljuset, det andra arbetsljuset och det tredje stämningsljuset. De två första är viktiga när man ska uträtta saker, som att laga mat, städa upp eller att titta på tv. Det tredje skapar mysfaktorn och är det ljus som är bekvämt att umgås i med vänner och familj. Genom att använda flera ljuspunkter gör man huset levande och dessutom slipper man ha starka lampor som stör eller bländar. Desto större rum desto fler ljuskällor bör man ha skriver Expressen som rekommenderar 6–8 ljuskällor i ett normalstort vardagsrum. Dessutom bör man placera rummets lampor i varierande höjd för att skapa ett jämnt ljus och jämna skuggor. Sätt gärna ut lampor runt soffan i vardagsrummet, dels för möjligheten att kunna läsa men också för att soffan ofta är huvudpunkten där man vill kunna umgås med nära och kära eller koppla av efter en lång dag. En grundregel är också att rikta ljuset mot saker man vill ska synas, skriver Sköna Hem. En kreativ belysning ger även ett personligare hem rent generellt.

Belysning av kök

Köket ska ha en högre ljusstyrka än exempelvis vardagsrummet. Detta beror på att man arbetar i form av att man lagar mat, diskar och utför andra köksbestyr där och måste därför se vad man gör. Dessutom är köket ofta en samlingsplats för att umgås, samtala, göra läxor eller arbeta. Kökets belysning ska alltså vara både funktionell och stämningsfull. En bra taklampa är viktigt så att man kan se vad man har i skåp och lådor, och den hjälper även till när man ska hålla rent. Arbetsljuset kan gärna sitta under skåp eller över arbetsbänken och får gärna vara starkt. Även i kök är det bra att ha stämningsljus, speciellt om man ofta har middagar eller har en öppen planlösning och vill kunna hålla koll på barn som rör sig i köket när man sitter längre ifrån. Halogenspotlights eller lysrör är de ultimata lamporna för att få tillräckligt stark köksbelysning.

 

Belysning av badrum

I badrummet behövs också ett klart och rent ljus så att det är enkelt att hålla rent. Spotlights som är infällda i taket är mycket populärt och kan även sättas på hyllor, väggar eller till och med i golvet om man föredrar det. Det viktiga gällande badrumsbelysning är att den är vattentät. Detta kan lösas genom att man exempelvis sätter upp ett fuktskydd i taket eller använder sig av utomhusbelysning istället, vilken ofta är godkänd för mer krävande förhållanden. Ett tips som Tv4 skriver om är att sätta upp en slinga med LED-lampor i taket som belyser väggarna med ett vitt ljus i hela badrummet. Så kallade downlighters kan också fungera fint. Downlighters skapar nämligen ett mer diskret ljus som är effektivt och trycks ner mot golvet istället för att lysa upp taket.